Droge huid behandelen Nova Huidkliniek Rhoon Poortugaal

Een droge of vochtarme huid

Een droge of vochtarme huid

Een droge of vochtarme huid

Heb je last van schilfertjes, een droog, schraal of trekkerig gevoel, fijne lijntjes of een gevoelige huid? Dan kan het zijn dat je een droge of vochtarme huid hebt. Deze huidtypes worden vaak met elkaar verward. Een droge huid is het gevolg van een onbalans in de talgproductie. De huid is minder goed in staat om huidvetten aan te maken. Een vochtarme huid is het gevolg van een tekort aan water in de huid. Wist je dat ook een vette huid vochtarm kan zijn? 

Oorzaken van een vochtarme huid
Een tekort aan water in de huid kan verschillende oorzaken hebben. Van binnenuit kan er een watertekort ontstaan door medicatie, roken of overmatige alcohol- en/of cafeineconsumptie. Van buitenaf kan een watertekort in de huid ontstaan door ongeschikte verzorgingsproducten en gewoontes als te veel scrubben en reinigen met irriterende producten, gebruik van zeepproducten en producten op alcoholbasis. Maar ook winterkou en onvoldoende bescherming tegen de zon hebben invloed hierop. De beschermlaag (huidbarrière) van de huid raakt hierdoor beschadigd en de huid kan dan geen vocht vasthouden. 

Puistjes en droogtelijntjes bij een vochtarme huid
Door een vochttekort in de huid ontstaan er sneller rimpeltjes en droogtelijntjes. Daarnaast kan door een tekort aan vocht de talgproductie extra gestimuleerd worden waardoor er (meer) puistjes en oneffenheden ontstaan. 

De huid weer in balans krijgen
Door een onbalans aan vet of vocht in de huid verliest de huid een gezonde en stralende uitstraling. Het terugbrengen van balans in de huid begint bij het reinigen, hydrateren, versterken, verbeteren van de natuurlijke celfuncties en beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

Het gebruik van de juiste ingrediënten
Hydraterende werkstoffen in producten zorgen er voor dat het vocht vastgehouden wordt in de huid en brengt de vochtbalans weer op peil. Hyaluronzuur is een echte krachtpatser als het gaat om vocht binden in de huid. Daarnaast ingrediënten zoals glycerine, panthenol (Vitamine B5), glycolzuur, niacinamide en vitamine C die ook bijdragen aan het herstellen van de huidbarrière.  

Wil je advies of meer informatie?
Iedere huid is anders en vraagt om een andere aanpak van behandelingen en producten. Maak een afspraak en laat een persoonlijk behandelplan opstellen hoe jij jouw huid het beste kunt verzorgen. 

Geschreven door Anita van der Kolk

Geschreven door Anita van der Kolk

Huidtherapeut