Waarom heb ik altijd puistjes rondom mijn kin?

Waarom heb ik altijd puistjes rondom mijn kin?

Waarom heb ik altijd puistjes rondom mijn kin?

Telkens een onrustige huid rondom je kin of kaaklijn of dat ene puistje wat iedere keer op dezelfde plek terugkomt. Wanneer je hier last van hebt wil je hier zo snel mogelijk weer vanaf. Maar hoe en waardoor komt dit? Het zou zomaar eens kunnen dat je last hebt van hormonale acne.

Hormonen kunnen veel invloed hebben op je huid en het ontstaan van puistjes. Het zijn voornamelijk de androgene (testosteron) hormonen die de talgproductie stimuleren in de huid. Ondanks dat dit mannelijke hormonen zijn, komen ze ook bij vrouwen voor. Soms kan anticonceptie een verandering geven aan je huidconditie. In hoeverre anticonceptie invloed heeft op je huid heeft te maken met de samenstelling en het type anticonceptie. Acne kan dan zomaar ineens ontstaan, verminderen of verdwijnen.

De spiraal
Het (Mirena) spiraaltje blijkt vaak acne te triggeren en verergeren. Dit bevat het progestageenhormoon levonorgestrel en zorgt voor een verhoogde aanwezigheid van het mannelijk hormoon testosteron. Het veroorzaakt een actievere werking van de talgklieren en dus meer aanmaak van talg in de huid. Bij een verhoogde talgproductie kunnen de poriën verstopt raken waardoor je meer puistjes en mee-eters ziet verschijnen. Overleg met je huisarts welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past.

PCOS (polycysteus ovarium syndroom)
Dit een aandoening bij vrouwen waarbij de hormoonhuishouding uit balans is. Deze disbalans is ontstaan door cysten (vochtblaasjes) bij de eierstokken. Er worden hierbij lage hoeveelheden gezien van oestrogeen en progesteron en juist veel androgeen. Dit is het mannelijk hormoon wat zorgt voor een verhoogde talgproductie en overmatige haargroei. PCOS komt bij 5-10% van alle vrouwen voor en geeft verschillende klachten.

Wat kun je doen tegen hormonale acne?
Het liefst ben je natuurlijk morgen van je acne af, hoewel dit vaak meer tijd nodig heeft. Naast dat anticonceptie soms acne kan verminderen is een dagelijkse routine met effectieve huidverzorgingsproducten heel belangrijk. De basis hierbij is om dagelijks in de ochtend en avond je huid te reinigen. Wanneer je je huid reinigt verwijder je vet, vuil en talg van de huid. Daarnaast raad ik aan om een exfoliant te gebruiken. Door het verwijderen van de dode huidcellen voorkom je dat de poriën verstopt raken. Vergeet ook vooral geen hydraterende crème te gebruiken, ook bij een vette huid. Ideaal bij een vette huid is de B5 Moisture Matte van Dermaquest. Deze werkt hydraterend en is olievrij waardoor de huid mat blijft en niet gaat glimmen.

Persoonlijk huidadvies
Wil je graag een persoonlijk advies? Neem dan contact op en maak een afspraak voor een intakegesprek zodat we samen kunnen kijken wat het beste is voor jouw huid. 

Geschreven door Anita van der Kolk

Geschreven door Anita van der Kolk

Huidtherapeut