Acne behandeling Nova Huidkliniek Rhoon Poortugaal

MASKNE: met deze tips voorkom je huidirritatie en puistjes door een mondkapje

MASKNE: met deze tips voorkom je huidirritatie en puistjes door een mondkapje

MASKNE: met deze tips voorkom je huidirritatie en puistjes door een mondkapje

Wie had ooit kunnen bedenken dat het dragen van een mondkapje het nieuwe normaal zou worden. Hoewel het voor nu noodzaak is om onszelf en anderen goed te beschermen tegen het coronavirus, geeft het dragen van een mondkapje ook nadelen voor je huid. Sommige zien meer puistjes ontstaan terwijl de ander een droge en geïrriteerde huid krijgt. Met deze tips kun jij dit voorkomen en verhelpen!

Wat is maskne?

Maskne is een samenvoeging van ‘mask’ en ‘acne’ en staat voor de puistjes die ontstaan door het dragen van een mondkapje. Door het regelmatig dragen van een mondkapje wordt de kans groot dat jouw huid hierop gaat reageren. Door wrijving van het mondkapje op de huid kan je huid droog en gevoelig worden. Het mondkapje kan de huid irriteren waardoor je droge, rode vlekjes ziet. Daarnaast wordt het onder het mondkapje vochtig vanwege je ademhaling, wat de huid nog gevoeliger maakt voor puistjes.

Wat kun je er tegen doen?

Tip 1: Houd je huid goed schoon maar reinig niet te vaak
Onder het mondkapje kunnen je poriën sneller verstopt raken door zweet en dode huidcellen. Reinig daarom je gezicht twee keer per dag. Het vaker reinigen kan averechts werken en juist meer puistjes en irritatie veroorzaken. Reinig je huid het liefst nadat je thuis komt en geen mondkapje meer hoeft te dragen. Na het reinigen is je huid weer schoon en fris.

Tip 2: Draag minder of geen make-up
Deze tip klinkt misschien niet direct als muziek in je oren maar is toch heel belangrijk. Je huid kan namelijk minder goed ademen onder het mondkapje en poriën kunnen hierdoor sneller verstopt raken. Er ontstaan dan sneller puistjes. Kun je toch niet zonder? Kies dan voor een getinte dagcrème in plaats van een foundation die de poriën kan verstoppen.

Tip 3: Vervang of was je mondkapje na ieder gebruik
Het is enorm belangrijk dat je je mondkapje goed schoon houd. In een gebruikt mondkapje blijven resten van bacteriën achter die bij herhaald gebruik meer uitslag kunnen veroorzaken. Het is handig om meerdere mondkapjes te hebben zodat je ze na elk gebruik kan wassen op 60 graden met een parfumvrij wasmiddel. Gebruik je een wegwerpmondkapje? Gooi deze dan na gebruik direct weg en pak een nieuwe.

Tip 4: Pas je skincareroutine aan
Is je huid juist droog en gevoelig geworden? Gebruik dan wat vaker een moisturizer om je huid te hydrateren en de natuurlijke beschermingslaag van de huid te versterken. Vermijd agressieve producten, zoals crèmes met alcohol en parfum. Je huid droogt hier namelijk nog meer door uit en parfum kan meer irritatie uitlokken.

Geschreven door Anita van der Kolk

Geschreven door Anita van der Kolk

Huidtherapeut