Verwijderen pigment Nova Huidkliniek Rhoon Poortugaal

Laser ontharen bij overbeharing in het gezicht

Laser ontharen bij overbeharing in het gezicht

Herken je dat? Je zit dagelijks voor de spiegel met een pincet de stugge haartjes er uit te plukken.. scheren of harsen heb je misschien ook al geprobeerd maar de donkere, dikke haren groeien snel weer terug. Je bent zeker niet de enige! Overbeharing in het gezicht komt vaak voor bij vrouwen. Vaak gaat dit samen met gevoelens van schaamte en/of onzekerheid. Door de jaren heen heb ik als huidtherapeut al heel veel vrouwen kunnen helpen met het verwijderen van ongewenste of overmatige haargroei in het gezicht door middel van laserontharing. Achteraf hoor ik dan vaak ‘had ik dit maar eerder gedaan’.

Hoe ontstaat gezichtsbeharing?

De meest voorkomende oorzaken van overmatige haargroei in het gezicht zijn: het hebben van aanleg, hormonale factoren of PCOS. Elke vrouw heeft een kleine hoeveelheid testosteron in het lichaam. Testosteron is het mannelijk hormoon. Overbeharing ontstaat als je te veel van dit mannelijk hormoon in je lichaam hebt. Het kan ook voorkomen dat de hoeveelheid van dit hormoon normaal is maar dat de haargroei hier gevoeliger en dus sterker op reageert.

Welke soorten overbeharing zijn er?

Overbeharing kan verdeeld worden in twee vormen, namelijk hypertrichose en hirsutisme.

Hypertrichose
Er is sprake van hypertrichose als er overmatige haargroei is op plaatsen waar normaal gesproken ook haartjes groeien. Dit kan bij iedereen voorkomen, de mate hiervan is vooral genetisch bepaald.

Hirsutisme
Als er haren groeien op plekken waar vrouwen normaal gesproken niet zo behaard zijn spreken we van hirsutisme. De belangrijkste oorzaken zijn hormonale factoren en soms bij bepaald medicijngebruik. Het gaat dan vooral om de plekken waar meestal bij alleen mannen haren groeien. Er kunnen donkere, dikkere haren groeien in de snor- en baardstreek zoals, bovenlip, kin, hals en wangen. Maar dit kan ook voorkomen plekken op het lichaam, zoals rond de tepels, navelstreek, buik, borst en rug. Soms is er bij hirsutisme sprake van het polycysteus ovarium syndroom (PCOS), waarbij er een hormonale disbalans is.

Laserontharing in het gezicht

Ontharen door middel van laser is het meest effectief tegen overbeharing. De laser is geschikt voor alle huidtypen en beschadigd de haarzakjes waardoor de haren permanent verwijderd worden. Het licht van de laser wordt door het pigment van de haren opgenomen. Witte, grijze of lichtblonde haren kunnen niet effectief met een laser behandeld worden, omdat deze te weinig of geen pigment bevatten.

Vergoeding door de zorgverzekering

Bij overbeharing in het gezicht vergoedt de zorgverzekering vanuit een aanvullend pakket de behandeling tot een bepaald bedrag. Een verwijzing van de huisarts is meestal niet nodig. Bekijk de polisvoorwaarden of vraag na bij de zorgverzekering wat de voorwaarden zijn en waar je precies recht op hebt.

Maak een afspraak

Heb je last van ongewenste overbeharing? Maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek. Ik help je hier graag van af!

Geschreven door Anita van der Kolk

Geschreven door Anita van der Kolk

Huidtherapeut